“Cada lesió i cada persona segueix un procés de recuperació diferent i individual”

Quines molèsties musculars o òssies ens pot comportar jugar a hockey?

La pràctica de hockey, igual que altres esports, pot comportar una sèrie de molèsties o lesions. En podríem fer una llarga llista, però les més freqüents serien les lesions musculars o de tendó, lesions lligamentoses de turmell, genoll o canell i contusions per impacte de la pilota o l’stick.

Com s’han de tractar?

Cada lesió segueix un procés de curació i de tractament diferent i, cada pacient, necessita una atenció individualitzada.

Quines són les lesions importants més freqüents en un jugador de hockey?

Els i les jugadores de hockey acostumen a patir des de lesions lleus, com poden ser un grau lleu d’esquinç de turmell o una ruptura muscular, fins a lesions més greus com, per exemple, trencar-se el ja famós lligament creuat anterior del genoll, amb un llarg procés de recuperació.

Després de passar per un traumatòleg, quina solució de fisioteràpia tenen?

Cada lesió i cada persona segueix un procés de recuperació diferent i individual. És per això, que és molt recomanable seguir el procés de recuperació de qualsevol lesió acompanyat d’un fisioterapeuta, per tal de rehabilitar la lesió de forma efectiva i eficaç. Des de la fisioteràpia es pot abordar la lesió des de diferents tècniques com els dos següents exemples: la teràpia manual, amb mobilització articular o alliberació miofascial per reduir el dolor o la tensió muscular, i també es fa tractament des de l’exercici terapèutic, per enfortir, flexibilitzar o reeducar patrons de moviment.

Què podem fer per prevenir-les?

El bon estat físic del nostre cos serà un punt molt important de cara a la prevenció de lesions. Treballar la mobilitat general del cos, seguir una dieta equilibrada i el treball muscular compensatori són també punts claus en aquest aspecte.

Quins muscles cal escalfar millor si jugues a hockey?

El hockey és un esport molt complet on s’utilitza tot el cos. Es important fer una activació general del cos, posant més èmfasi en el tronc inferior, ja que és una activitat molt exigent per a les nostres cames.

Els papis i mamis, ¿tenen més riscos que els jugadors més joves?

És cert que l’edat és un factor de risc afegit a la majoria de lesions, i des de l’àmbit de la salut s’entén com un factor de risc no modificable. Per tant, és necessari posar èmfasi en els factors de risc modificables, com poden ser, l’estat físic del jugador/a i la nutrició.

Les seves lesions poden estar en funció de la quantitat i qualitat d’esport que han practicat de joves?

Sí. Al hockey herba s’utilitzen moviments i accions diferents de la resta d’esports força agressius en l’àmbit muscular i articular que sovint són patrons de moviments que no s’han utilitzat de joves, per tant, cal que hi hagi un procés d’adaptació i un bon treball muscular per evitar lesions.

Són diferents les molèsties i lesions en homes i en dones?

Les lesions varien entre homes i dones a causa de a les diferències anatòmiques, fisiològiques i factors de risc específics de cada gènere. Això, pot portar al fet que algunes lesions tinguin major risc entre gèneres, com és el cas de la ruptura del LCA, més comú en dones.

Quines solucions d’urgència ens pots donar per aplicar al moment davant d’una lesió al camp: cops, torçades, esquinços, rampes…?

En aquests casos és important prendre les mesures necessàries. En un primer moment s’haurà d’avaluar la gravetat de la lesió i proporcionar primers auxilis bàsics com poden ser l’aplicació de fred en cas d’inflamació o frenar el sangnat en cas de ferides obertes. Seguidament, seria ideal tenir el servei d’un professional mèdic per avaluar la lesió profundament i seguir el procediment pertinent.

Encara que no tinguem cap molèstia ni lesió, és aconsellable fer de tant en tant una sessió de fisioteràpia per mantenir-nos saludables?

És aconsellable fer sessions de fisioteràpia sovint, ja que, la fisioteràpia, no només es limita a tractar lesions i dolors, sinó que també té un paper rellevant en prevenció, que ens allunyarà de possibles lesions.